Rakkaudesta lukemiseen.

Kiminkinen vastaa: Olen stressaavaa tyyppiä. Onko kortisolini aina koholla?

Pitkään jatkunut stressi on elimistölle pahasta sillä kortisolitaso on koholla. Entä jos on stressaavaa tyyppiä? Milloin siitä on elimistölle haittaa?

Pitkään jatkunut stressi kohottaa elimistön kortisolitasoa. Käsittääkseni taso laskee itsekseen, kun stressi häviää. Mutta jos stressi on kestänyt pitkään? Tai jos ihminen on stressaavaa tyyppiä? Onko kortisolitaso jatkuvasti koholla, ja mitä haittaa siitä on? Miten pitkään stressin on pitänyt jatkua, että se haittaa kortisolitasoa, ja voiko kohonnut taso jäädä pysyväksi? Luin jostain, että ainoa ”lääke” kohonneeseen kortisoliin on insuliini? Entä jos on kärsinyt pitkään masennuksesta – nostaako sekin kortisolitasoa?
Stressaava

Kiitos kysymyksestäsi, joka antoi aiheen soittaa psykiatri Hannu Lauermalle.
Negatiivinen stressi ei ole terveellistä. Verenpaineasioissa puhutaan valkotakkihypertoniasta: verenpaine on korkeampi silloin, kun sen mittaa lääkäri tai hoitaja. Tutkimusprofessori Antti Julaa lainaten noin 70 prosentille valkotakkihypertoniaa sairastavista kehittyy 10 vuodessa verenpainetauti, joten kyse on esiasteesta, jossa stressihormonit saavat vastaanottotilanteessa tavallista herkemmin aikaan verisuonten supistumisen. 

Stressihormonit ovat toki tarpeellisia. Ne varmentavat selviämistämme vaaratilanteissa, sairaudet mukaan lukien. Stressihormonien taso noudattaa vuorokausivaihtelua. Ne alkavat kohota sopivasti ennen herätyskellon kiekaisua valmistaen meitä heräämisen stressiin. Seerumin kortisolipitoisuus tulee määrittää mielellään tunnin kuluessa heräämisestä. Muutenkin hormonitestit tulee suorittaa ennen aamukymmentä.

Pitkällinen stressi kohottaa kortisolitasoja. Tämä on haitallista elintoiminnoille monella tapaa. Kortisoli on insuliinin vastavaikuttaja, joten korkeat kortisolit lisäävät insuliinin tehottomuutta (insuliiniresistenssi) ja altistavat tyypin II diabetekselle. Insuliiniresistenssi vaikuttaa siten, että natriumin eritys vähenee, mikä altistaa verenpaineen kohoamiselle. Tästä ilmeisesti on kysymys, kun Sinulle on jäänyt käsitys, että insuliini olisi lääke kohonneeseen kortisoliin. 
Mitä sitten masennukseen? Nyt singahdetaan Lauerman paraatialueelle. Hänen mukaansa se nostaa kortisolitasoja niin, että pitkällisissä tapauksissa on havaittu lisämunuaisten kuorikerroksen liikakasvua. 
Korkea kortisoli aiheuttaa monipuolisia vaaroja terveydelle. Osa oireista, jotka on laitettu masennuslääkityksen haittojen piikkiin, aiheutuvatkin kortisolista. Kortisoliaineenvaihduntaan vaikuttamista on uumoiltu mahdolliseksi depressiolääkityksen vaikutusmekanismiksi.

Hyvä yöuni ja relaaminen muodostuvat elämää ylläpitäviksi. Hyviä unia vaarantavat muun muassa ”huilataan vasta haudassa” -toimintamalli, lisääntyvä lihomisepidemian katalysoima uniapnea ja välinpitämättömyys makuuhuoneen, vuoteiden ja vuodevaatteiden laadusta.

Vastaajana Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen

1 Kommentit:

Juha Hietapakka

En oikein ymmärrä tressin syyllistämistä vai olisiko niin, että se on niin paljon erilainen ihmisestä riippuen, että oireet voi olla täysin myönteisiä ja ilman tressiä tuntuu olo väsyneemmältä kuin hivenen tressaantuneena. Itselleni työskentely paineen alla on jatkuvaa tyydytyksen tuottavaa ja suoritukseltaan lähes aina onnistunut tunteen tuomaa nautittavaa olotilaa, ehkä elimistöni tuottaa sellaista entsyymiä joka vaihtaa väsymisen tunteen nautittavaan rasitukseen. Joskus miettinyt onko tällä jokin hormonaalinen tapahtuma elimistössä, vähän kuin masokisti muuttaa kivuntunteen nautinnollisuuteen mikä tekee haluamaan toimintaa lisää. Ehkä nautinnontunne ja kivun tuottaminen onkin mielessämme sellaisia mitä voisimme houkutella haluamaamme suuntaan, jos perehtyisimme niihin vähän enemmän. Kaikkien olisi syytä koittaa nipistää vasenta kättään kunnes irrotettaessa otteensa kipu tuntuu yhä, sen jälkeen nipistää oikeaa kättään, niin ... kappas kummaa, vasemman käden kipu häviää .. tätä tarkoitin mielemme houkuttelulla tiettyyn suuntaan onnistuu, niin miksei myös kaikki, tressi, ahdistus, väsymys ym. voisi muuttaa tuottamaan mielihyvää, niin silloin voisimme antaa mielemme levätä, vaikka ruumiimme tuntisi ahdistuneisuutta. Onko niin, että kirjaviisaus pitää luovuuden sidoksissa omasta itsestämme ja mielestämme ja kaikista oman mielen mahdollisuuksista vaikuttaa meidän jokapäiväiseen hyvinvointiimme ja jaksamamiseen, tuntematta mitään ahdistuneisuuttavain sen takia että emme ymmärrä omia vahvuuksiamme ! :)))

Lisää uusi kommentti

CAPTCHA
Oheisen kysymyksen on tarkoitus estää roskaposti.