Rakkaudesta lukemiseen.

Kiminkinen vastaa: Milloin sappikivet leikataan?

Tapani Kiminkinen

Miten sappikiviä voi hoitaa ja mistä aaltoileva, sietämätön kipu syntyy?

Millaisissa tapauksissa sappikivet leikataan? Sain kirurgilta vastauksen, että hän ei leikkaisi, koska oireet eivät helpottaisi. Olen tullut niiden kanssa toimeen, koska ei ole tuntikausien kipuja. Tuoreen paprikan, päärynän ja pähkinöiden välttäminen ei ole ongelma.
Eila

”Fat, forty and female”, kaikui muinaisina opiskeluaikoinani virsi sappikivien todennäköisimmästä omistajasta. Sappikivet todentuvat vatsaa ultraäänellä tsuumattaessa tavalliseksi löydökseksi. Oireettomiin kiviin ei tule puukolla tai tähystämällä puuttua.

Sappikivikohtaus voi olla mahdottoman kipeä. Kun kivi kiilaa sappitiessä tai virtsanjohtimessa, syntyy pato, jonka etupuolella putki laajenee ja kiristyy, mikä voi aiheuttaa infernaalisen aaltoilevan kivun. Sama ilmiö tapahtuu vaikka kiinnikkeen hirttäessä suolta.

Sappikivet on syytä poistaa, jos oireet häiritsevät liiaksi tai kivi jää tiehyeen niin nalkkiin, että potilas kellastuu. Akuutissa sappitulehduksessa potilaan tilan salliessa on osoitettu, että ripeästi suoritettu leikkaus on hyvä hoito. Varsin pitkään kävi niin, että harvakseltaan oireilevat sappikivipotilaat olivat ikuisessa leikkausjonossa, jolloin operaatioon useimmiten ajauduttiin tulehduksen vuoksi päivystyksen kautta. Kun sappirakko kivineen poistetaan, sappitiet jäävät. Kiviä voi syntyä niihinkin. Usein ruoan aiheuttamat rajoitteet jäävät leikkauksesta huolimatta, mitä kirurgisi tarkoitti.

Vastaaja: Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen

 

 

Lisää uusi kommentti

CAPTCHA
Oheisen kysymyksen on tarkoitus estää roskaposti.