Rakkaudesta lukemiseen.

Kiminkinen vastaa: Miksi naisen ääni madaltuu?

Äänen käheys voi johtua esimerkiksi kurkunpään tulehduksesta tai refluksitaudista. Myös ikääntyminen vaikuttaa.

Ääneni oli käheä. Kurkkutautien erikoislääkäti totesi kurkunpään tulehduksen ja kirjoitti antibioottikuurin. Se ei auttanut yhtään.  Menin vielä terveyskeskuslääkärille. Tämä epäili, että syy olisi refluksisairaudessa, joka minulla oli todettu parikymmentä vuotta aikaisemmin. Viime vuonna jätin lääkkeen pois, koska oireita ei enää ollut, eivätkä oireet palanneet. Lääkärin mukaan oireita ei aina ole, mutta tauti voi olla edelleen olemassa. Hän kirjoitti minulle kokeeksi kahden kuukauden kuurin närästyslääkettä. Käytin kuurin loppuun, mutta käheys ei poistunut. 
 

Lääkärini ehdotti, että menisin vielä toiselle erikoislääkärille, ja jos tämäkään ei löydä syytä, täytyy vain oppia elämään vaivan kanssa. Olen yli 94-vuotias. Haluan kuitenkin vielä kysyä neuvoa, sillä minulla on vielä paljon elämänhalua ja haluaisin osallistua moniin tilaisuuksiin myös keskustelemalla. Olin iloinen siitäkin, että lääkäri antoi vielä luvan käydä avannossa, koska se on suuri nautinto. 
- Kysyvä ei tieltä eksy
 

Kun kuvasimme nimeäni kantavaa TV-sarjaa, vierailimme Laulumiesten harjoituksissa. Ihmetellessäni laulajien korkeanpuolesta ikää kuoron johtaja Pasi Kalmari totesi: ”Naisista tahtoo tulla vanhemmiten vähän sellaisia navetta­sopraanoita”. 
Vaikka annettu lausunto saattaa vaikuttaa hameväen korviin tylynpuoleiselta, se kätkee sisäänsä totuuden siemenen: naisilla äänenväri tuppaa iän myötä mataloitumaan. Lieneekö tämä osa vanhenemisen endokrinologiaa, jossa naiset saavat miehen ja miehet naisen piirteitä – ja lopulta molemmat tulevat lapsiksi jälleen. 
Kun vaihdevuosissa naisten estrogeenituotanto loppuu lähes kuin seinään siinä kuuluisassa menopaussissa, autonominen hermosto järkyttyneenä puskee hikeä, ja limakalvot vinkuvat. Yleisesti tunnetaan alakerran limakalvojen ohentuminen ja kääntyminen kuivahtamisen puolelle joskus kiusallisine ilmiasuineen, mutta samansukuinen ilmiö kohtaa äänihuuliakin. Ääni voi mataloitua, minkä vuoksi sopraano saattaa joutua muuttamaan äänialansa taajuutta. Tarvittaessa asiaa voidaan avittaa estrogeenihoidolla. 
Sinua on tutkittu erinomaisesti. Äänihuulet täytyy peilata tai tähystää sen vuoksi, että suljetaan pois kasvaimet, kyhmyt ja tulehdukset. Joskus äänihuuli tai molemmat saattavat halvaantua. Taustalla on vika hermoissa, jolloin kyseeseen tulee leikkaus tai jokin niitä painava prosessi keuhkojen, kilpirauhasen tai kaulan alueella. Joskus laulajia kiusaavat äänihuulikyhmyt, kun ääntä on rasitettu yli äyräittensä eivätkä äänihuulet pääse sulkeutumaan. 
Tapauksessasi lääkäri epäili käheyden syyksi pitkittynyttä kurkunpään tulehtumista. Hän selvitti äänihuulten tilanteen kertomasi perusteella asianmukaisesti. Saman teki terveyskeskuslääkäri. Varsinkin ikäiselläsi ruokatorven ja vatsalaukun liitoskohta falskaa helposti, jolloin hapanta vatsahappoa pääsee erityisesti öiseen aikaan valumaan nieluun ja äänihuuliin. 
Oli perusteltua tehdä hoitokoe. Sait kuurin tehokasta, ei siis voimakasta, happosalpaajaa.  
Eipä meistä kukaan tiedä tarkalleen, mistä yksilöllinen äänesi käheytyminen voi johtua – ei taida olla käytössäsi uusia lääkkeitäkään. 
Joka tapauksessa ääntä tulee helliä. Ei pidä opetella kuiskuttelua, vaan ääntä kannattaa säästellä. Kun sanoo, sanoo sen sitten painokkaasti, mitä ohjetta yritän 
itsekin nou­dattaa.
Avantouinti iässäsi on huikea saavutus! Puolisoni täti harrastaa samaa ja monta muutakin ääriliikehdintää Nurmijärvellä. Hän täyttää tänä vuonna 96 ajan mitan yksikköä. 
Kaikille kaltaisillenne mahtavimmat mahdolliset suosionositukseni!

Vastaajana Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen

 

1 Kommentit:

Terhi Oja

Olen 63 vuotias nainen,ja kysyisin että mistä johtuu kun tulee valtava hiki kun juo lasillisen vettä.Samoin laittaessani maate laittaessani tulee hetken kuluttua hiki.Tätä on jatkunut jo monta vuotta.Terveisin nimim.epämukavaa elämää.

Lisää uusi kommentti

CAPTCHA
Oheisen kysymyksen on tarkoitus estää roskaposti.