Rakkaudesta lukemiseen.

Kiminkinen vastaa: Kärsinkö kilpirauhasen vajaatoiminnasta?

Väsymystä, epätodellista oloa ja voimattomuutta. Mistä tietää, onko kyse kilpirauhasen vajaatoiminnasta vai jostakin muusta?

Minua ovat vaivanneet jo hetken epämääräiset oireet: väsymystä, voimattomuutta, epätodellista oloa. Kilpirauhasta epäilen. Arvoni mitattiin, ja ne olivat: S-tyreotropiini 2,19, S-tyroksiini vapaa 12,11 ja tyreoideaperoksidaasi 31. Ovatko arvot mielestäsi sellaiset, että niihin pitäisi reagoida?
Nainen 39 v.

 

"Kilpirauhasen vajaatoimintaa on vaikea hahmottaa, sillä sen oireet ovat epäspesifisiä ja voivat liittyä tai olla liittymättä moneen tilaan ja tilanteeseen.

Oireet ovat aina yksilöllisiä. Pahassa vajaatoiminnassa todetaan aloitekyvyttömyyttä, väsymystä, masentuneisuutta, muistihäiriöitä, motoriikan ja puheen hitautta, palelua, ummetusta, painon nousua ja sykkeen hidastumista. Erityisesti luihin ja ytimiin käyvä syvä palelu kuvataan tyypilliseksi, mutta sitä ilmenee ikäihmisillä muutenkin. Iho voi olla kuiva, karhea, kylmä tai kalpea. Hiukset voivat karheutua ja harventua. Potilaalla voi esiintyä lihasheikkoutta, särkyä ja jäykkyyttä. Vanhemmalla iällä oirekuva on usein epätyypillinen ja voi tuoda mieleen dementian. 
Koska oireisto saattaa olla kovin epäspesifinen, kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnostiikka ja hoito herättävät voimakkaita tunteita. Kaikki laajakirjoista oireistoa valittavat eivät voi potea vajaatoimintaa.

Keskeistä on tulkita laboratoriotutkimukset oikein. Koska asia on monimutkainen ja erityisosaamista vaativa, siinä ei voi luottaa maallikoihin. Kokeisiin voi liittyä vasta-aineita määritysmenetelmiä kohtaan, mikä pitää havaita. 
Tarvittavat tutkimukset ovat TSH (tyreotropiini), T4v (vapaa T4) ja kilpirauhasvasta-
aineet, jotka määritetään kertaalleen oireisessa vaiheessa. Sinulla on nämä kaikki tarkistettu, kuten pitääkin. Arvosi ovat normaalit. Sinulla ei ole todettu kilpirauhasvasta-aineita, jotka ovat useimmiten positiiviset autoimmuunipohjaisessa vajaatoiminnassa, joka on se yleisin muoto. Sinulla ei ole näiden tutkimusten perusteella tällä hetkellä kilpirauhasen vajaatoimintaa, ja koska vasta-aineitakaan ei ole, todennäköisyys vajaatoiminnan kehittymiseen ei ole kovin suuri lähitulevaisuudessa. 
Tieteen näkökulmasta tyroksiinihoitoa käytetään liian usein perusteettomasti tai kontrolloimattomasti. Liiallinen kilpirauhashormonin saanti ei ole elimistölle terveellistä ja aiheuttaa muun muassa rytmihäiriötä ja luuston haurastumista. Toivon, että ihmiset luottaisivat tieteeseen ja asiantuntijoihin – ja että asiantuntija uskaltaa sanoa pelkäämättä, mikä on tieteellisesti totta ja mikä ei." 

Vastaajana Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen

 

1 Kommentit:

Anonymous

Eräillä vastaanotoilla noin kaksi kolmasosaa "kilpirauhasoireisista" onkin ollut ferritiiniongelmaisia. Mitattavia on kolme: transferriinin saturaatio eli TrFeSat, ferritiini eli ferrit, ja transferriinireseptorit eli TfR

Valopilkku artikkelissa on että poikkeuksellisesti vasta-aineet on selvitetty, mutta ikävää että edes ferritiinin, B12:n, D:n ja folaatin vajauksia ei selvitetä.

Kysyjä on Henryk Völzken saaman TSH-ylärajan 2.12 yläpuolella. Tarvittaisiin T3v-mittaus ja varmaankin koelääkitys oireiden poistamiskokeiluun.

Turha vaatia että "ihmiset luottaisivat [tieteeseen ja] asiantuntijoihin" kun laiminlyönnit ovat pääsääntö ja tieteellisten tutkimustulosten vyöryyn ei kukaan tunnu perehtyvän

Lisää uusi kommentti

CAPTCHA
Oheisen kysymyksen on tarkoitus estää roskaposti.