Rakkaudesta lukemiseen.

Aikuisen ADHD on hallittavissa

Suunnittelu on ADHD:sta kärsivän tärkein apuväline.

Moni aikuinen kärsii ADHD:sta tietämättään.

ADHD tunnetaan lasten ja nuorten ylivilkkautta aiheuttavana haittana. Todellisuudessa moni aikuinen kärsii tästä kehityksellisestä häiriöstä, usein tietämättään ja ilman asianmukaista apua.
Joillain aktiivisuuden vaihtelut, tarkkavaisuuden herpaantumiset ja hallinnan vaikeudet ovat olleet arkipäivää lähes koko elämän. Ongelmat opinnoissa ja työllistymisessä ovat tavallisia ja 
ADHD lisääkin hoitamattomana syrjäytymisen ja psyykkisten häiriöiden riskiä.
Aikuisiän ADHD:n Käypä hoito -suositus kannustaa kaikkia hakemaan apua, vaikka epäröisikin.
– Henkilö, jolla on ADHD, on elänyt oireidensa ja niiden aiheuttamien vaikeuksien kanssa koko elämänsä, ja hän saattaa kokea, että niihin ei voi vaikuttaa, työryhmän jäsen Maarit Virta sanoo.
Virta on koonnut keinoja, joilla aikuiset voivat hallita arkeaan ja oireitaan. Hän kehottaa pohtimaan, mihin muutoksen haluaa ja mitkä asiat voi hyväksyä. Itsetuntemus on tärkeä ensiaskel.
Suunnittelu on ADHD:sta kärsivän tärkein apuväline. Virta kehottaa käyttämään yhtä kalenteria, jonne voi koota menot ja suunnitelmat. Suunnittelulistat ja puhelimen muistutukset ovat oivia apuvälineitä.
Pilko työt pieniksi, aloita helpoimmasta ja keskity vain yhteen asiaan. Ankaraa keskittymistä vaativat puuhat tehdään silloin, kun virtaa on eniten. Eliminoi mahdolliset häiriötekijät, kuten televisio tai puhelin.
Arki muokataan säännölliseksi esimerkiksi tiettyjen siivouspäivien ja heräämisaikojen mukaan. Määritä tavaroille omat paikkansa kotona, jolloin ne löytyvät helpommin. Impulsiivisuutta voi hillitä parhaiten välttämällä hankalia tilanteita: esimerkiksi päätöksentekotilanteeseen on syytä varata riittävästi aikaa.

Lähteet: Kaypahoito.fi, Duodecim

 

Teksti Noora Takamäki, Kuva iStock

 

8 Kommentit:

ADD aikuinen

Mitenkään väheksymättä sitä että otatte asian ylipäätään esille niin tuo järjestelmällisyyden täyskato ja kalenterin käytön mahdottomuus on juuri se asia joka näistä oireista johtuu. Kuulostaa aika huvittavalta jopa että sanotaan asian korjaantuvan tai helpottavan ottamalla käyttöön "välineet" joiden käyttöön nimenomaan tarvisi apuvälineet. Kun keksitte ulkoisen etuotsalohkon niin laittakaa ihmeessä uusi juttu.

Tsippadui

Juu. Kovin on hakoteillä tämä kirjoitus.
Ota käyttöön kalenteri, missäs se käyttöönotettu kalenteri tänään on, vai oliks mulla sellaista ja olikohan se puhelimessa vai onkohan mulla nyt just käytössä joku kannellinen kalenteri.Olikohan se viimeksi ostettu mustakantinen vai oliks se just nyt se kukkakalenteri ku on vähä niinku kesäkin...eiku siihen mä taisin just viime viikolla kyllästyä. Ihania kukkia muuten kukkakedoilla just nyt, pitäis mennä poimimaan. Muumikalenteri. Miten toi seinä on niin tylsänvärinen, ihan valkoinen, mä maalaan sen.Eiku mulla on ne ihanat tapetit laatikossa. Pitää mennä ostamaan liisterii...Mä piipahdankin tossa ruokakaupassa, ku vessapaperi on loppu.Mansikoita,kotimaisia. Suklaata. Jauhelihaa, maitoa, koiranruoka. Kissoille pitäis ostaa kissinpissihiekkaa. Kissinpissihiekkakauppaan. Kalenteri. Miten se liittyy tähän mun päivään. En muista. Ei varmaan mitenkään.Pitiks mun käydä kirjakaupasta hakee joku kalenteri. Onpas kiva tää roosakantinen kalenteri. Mä voisin kyl samalla ostaa noi tussi ku ne ois varmaan tosi kivat kirjoitella kalenteriin, eri värillä vaikka joka päivä.
Miten täällä on tällainen sotku. Tapetit lattialla.Ei liisterii. Vessapaperi kaupassa. Kissinpissihiekat unohtu Kissinpissihiekkakauppaan. Roosa kalenteri muuttui viime hetkellä isoksi puuvärikynäläjäksi ja aikuisten värityskirjaan. Sisustuskirjaan ja askarteluvälineisiin. Jääkaapissa oli jo valmiiksi jauhelihaa ja maitoa. Koiranruoka jäi ruokakauppaan, koiralle voi syöttää jauhelihaa...
Tervetuloa adhd-aikuisen kalenterilla hallittuun maailmaan.

ADHD-i aikuinen

Kiitos tietoisuuden levittämisestä. Jutusta saa kuitenkin sen kuvan, että ADHD:n saa hallintaan ihan tuosta vaan. Päinvastoin. Helpommin sanottu, kuin tehty. Suunnitella ja kalenteriin merkitä voi vaikka mitä -toteutus on sitten aivan eri asia; asiat eivät tapahdu itsestään, vaan ne pitää myös saada tehdyksi.

Meillä, joilla on ADHD:n tarkkaavaisuushäiriöinen muoto (ADHD inattentive), on suuria ongelmia nimenomaan asioiden tekemisen suhteen: asioiden aloittaminen ja loppuun saattaminen on todella haastavaa, joskus jopa lähes mahdotonta, varsinkin, jos asia ei meitä aidosti kiinnosta (-> ei motivoi), tai jos se on meistä tylsä tai työläs (esim. lomakkeen täyttäminen). Vastakohtaisesti monet meistä pystyvät ylikeskittymään asioihin, jotka meitä kovasti kiinnostavat ja saamme silloin aikaan vaikka mitä.

Lisättäköön, että nämä haasteemme eivät johdu laiskuudesta tms, vaan aivojen välittäjäaineistamme sekä aivojemme erilaisesta rakenteesta.

ADHD aina

Sain itse diagnoosin vasta myöhäisiällä (voiko noin sanoa vielä ~40v? No,en ainakaan varhaisiällä) ja lääkkeet hillitsevät minua vain osaksi päivää kun kierroksia on niin paljon. Tuntuu että nykyään on helpompi myöntää olevansa ADHD, sekä apua on saatavilla. Tuntuu että siitä tuli jossain vaiheessa ilmiö, mutta en minäkään muuten olisi varmaan tajunnut siihen hakea apua. Kanssasairaita myötäilen ja totean, että aina kun olen päättänyt ottaa elämäni haltuun ja naputtaa ihan kaikki mahdolliset merkinnät ja muistutukset puhelimen kalenteriin, luuri on hukassa puolet päivästä ja turhaudun tarpeettomaan lisätyöhön alle viikossa.

Hupsis

Yhdyn muihin!

Sain diagnoosin 20v täytettyä. Diagnostisessa testissäni kysyttiin että teenkö aikatauluja mutta en pysy niissä. Kysyin sitten että lasketaanko listat... Listaan aivan kaiken. Mitä teen kesällä. Opintosuunnitelman. Arkiruokaideat. Mitä lahjoja olen saanut ihmisiltä. Tai no ainakin siis teoriassa kun joko en jaksa ylläpitää sitä tai vielä useammin: se katoaa. Jopa puhelimella olevassa muistiinpanosovelluksessa saattaa olla sama tekemislista 3 kertaa kun toistuvasti unohdan jo sellaisen tehneeni. Kyllä, nämä suunnitelmat on se millä elämä pysyy kasassa. Ilman listojani en muistaisi puoliakaan siitä mikä pitäisi. Mutta artikkeli antaa liian optimistisen kuvan.

Ja kyllä, psykiatrini tosiaan vahvisti että listat lasketaan ja niiden kadottaminen on itseasiassa suurempi oire kuin niiden tekeminen.

ADHD täälläkin

Juu voinhan sitä suunnitelma maailman tappiin asti, ei siitä ole mitään hyötyä kun ei saa asioita tehtyä. Kalenteri varmaan olisi hyödyllinen, mutta kun sen täyttäminen jää aina parin viikon jälkeen. Tämä kirjoitus saa tuntemaan että ADHD on jotenkin helposti tosta noin vain hallittavissa, kunhan kirjoitat asiat ylös.

Oravainen

Yhdyn aiempiin kommentoijiin. Artikkeli antaa ymmärtää, että adhd on vain elämän suunnittelemattomuutta ja huolimattomuutta, johon on ratkaisu se että kirjoittaa asiat kalenteriin ja suunnittelee niitä etukäteen. Tämä kuulostaa koko ikänsä syytä tietämättä alisuoriutuneen adhd-aikuisen (diagnoosi 37-vuotiaana) korvissa samalta kuin jalkansa katkaiseelle sanottaisiin, että älä suotta nilkuta, hanki mielummin lenkkarit ja juokse! Periaatteessa nuo asiat pitävät paikkansa, eli rutiinit, suunnittelu ja kalenterit auttavat arjessa selviämisessä, mutta ne eivät ole mikään taikaratkaisu. Adhd-aikuisia on niin erilaisia ettei mitään yhtä patenttiratkaisua ole edes olemassa. Itse olen sitä tyyppiä, joka ennenpitkää unohtaa kirjoittaa siihen kalenteriin ja lopulta unohtaa koko kalenterin olemassaolon. Ja vaikka asiat olisikin suunniteltu ja kirjoitettu ylös, on vielä oman ponnistelunsa takana saada ne oikeesti tehtyä. Ja auta armias, jos tulee joku asia mikä sotkee sen vaivalla suunnitellun aikataulun...siihen romahtaa se korttitalo ja päivä muuttuu joko jumitukseksi tai kaaokseksi josta ei saa enää mitään otetta. Ja tämä kaikki siis henkilöllä, joka on työtön ja jolla ei ole lapsia. Voin vain kuvitella millaista kamppailua työssä käyvien adhd-aikuisten elämä onkaan, monilla sopassa lisänä vielä adhd-lapset. Kyseessähän on erittäin vahvasti periytyvä oireyhtymä. Artikkeli antaa todella väärän kuvan adhd:sta. Ehdotan syvempää perehtymistä aiheeseen, jottei tällaisia virhearviointeja enää kävisi.

ADHD nuori

Yhdyn edellisiin ja huomauttaisin vielä, että ADHD ja ADD diagnosoidaan useammin tai helpommin pojilla ja miehillä. Usein annetaan ymmärtää, että sitä esiintyy useammin miehillä, mutta vika on yhtä todennäköisesti diagnosoinnissa: poikien vilkkaus ja miesten elämänhallintaongelmat ovat sosiaalisesti hyväksyttävämpiä. Ja ylimääräinen ponnistelu asioiden normalisoimiseksi vie voimavaroja arjesta ja nostaa näin väsymisen ja masennuksen ym. psyykkisten ongelmien riskiä.

Lisää uusi kommentti

CAPTCHA
Oheisen kysymyksen on tarkoitus estää roskaposti.